Nie możemy dyskutować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najlepiej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwydatnia technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.